Vissza

Tudományos díjak 2020

A Tudomány Erdélyi Mestere Díj

Péntek János

LAUDÁCIÓ

 

Péntek János nyelvész, akadémikus, egyetemi tanár, az erdélyi tudományos- és közélet sokoldalú, jeles képviselője.

Tudományos munkásságát, melyet több szakmai-tudományos kitüntetéssel és díjjal is elismertek már, önállóan vagy társszerzővel készült könyvekben és a magyaron kívül németül, angolul és románul megjelent számos tudományos cikkben és tanulmányban publikálta.

Több...

Fiatal Kutatói Díj

Csata Adél

Laudáció

 

Csata Adél Gyergyószentmiklóson született 1991-ben, szülővárosában, a Salamon Ernő Gimnáziumban érettségizett 2011-ben. Felsőfokú tanulmányait a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, román–magyar szakon kezdte, a Magyar Nyelvészeti és Irodalomtudományi mesterképzés program keretében folytatta.

Több...

Fiatal Kutatói Díj

Szőke Árpád Ferenc

LAUDÁCIÓ

Szőke Árpád Ferenc a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Kémia és Vegyészmérnöki Karán végezte tanulmányait. Szerves Vegyületek Kémiája és Technológiája, Petrolkémia és Karbokémia szakképesítésű vegyészmérnöki oklevelet szerzett, majd ugyanitt mesteri fokozatú képzésben részesült. Egyetemi tanulmányait magyar nyelven évfolyamelsőként végezte.

 

Több...

Tudományközvetítés és a Tudományos Bírálat Díja

Kása Zoltán

LAUDÁCIÓ

Kása Zoltán informatikus, egyetemi tanár, az erdélyi magyar nyelvű felsőfokú oktatás újraszervezésének egyik központi alakja, a tudományos élet szervezése, valamint a tudomány-népszerűsítés aktív szereplője.

  1. május 12-én született Szilágyborzáson. Középiskolai tanulmányait Margittán végezte, majd 1971-ben számítógép szakon szerzett oklevelet a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Matematika és Mechanika Karán. A dinamikus tárkijelölő algoritmusokkal kapcsolatos kutatási eredményei alapján 1985-ben megszerezte a tudományok doktora címet.

 

 

Több...