Új rendezvénysorozat a Kolozsvári Akadémiai Bizottságnál

Új rendezvénysorozat a Kolozsvári Akadémiai Bizottságnál

 

 

Új rendezvénysorozatot indít a Kolozsvári Akadémiai Bizottság, amely keretében kiemelt tudományos témákról beszélgetnek kutatók, szakemberek. A kerekasztal-beszélgetéseket havi rendszerességgel szervezzük a KAB székházában.

Az első kerekasztal-beszélgetés vitaindítóját dr. Paizs Csaba tartja Genetikailag módosított élőlények. Tézisek és antitézisek. Szintézisek? címmel. A beszélgetés moderátora Barabás Réka.

Társszervező: a Kolozsvári Magyar Kémikusok Egyesülete.

Helyszín: a KAB székházának előadóterme (Ion Ghica utca 12. szám)

Időpont: 2018. május 29-én 18:30-tól.

Női alkotók és nőképek a 20. század eleji erdélyi vizuális kultúrában

Női alkotók és nőképek a 20. század eleji erdélyi vizuális kultúrában
  Műhelykonferencia, 2018. május 31. Helyszín: Sapientia EMTE, Tordai út 4. szám. "A fotográfiában a kamera és az optikai kép fenomenológiájához kötődő képzetek nem állnak távol a maszkulinitás metaforáitól. A fotográfiának van azonban egy másik, az előbbivel megegyező fontosságú eleme: a kép megjelenítése és rögzítése. Ez a funkció időbeli folyamat, és az előhívás, érzékenység, szenzualitás kulcsfogalmai kapcsolódnak hozzá. Ha úgy tetszik, nevezhetjük ezeket a fogalmakat a fotográfia feminin metaforáinak is." - Eperjesi Ágnes Az erdélyi vizuális kultúra, s azon belül a fényképészet története egy kevésbé feltárt terület, amelyik számos tudományterület felől megközelíthető. A médiatudomány, a művészettörténet, a színháztudomány, az antropológia, a szociológia vagy a sajtótörténet új megvilágításba tudja helyezni azt, ahogyan képek által kommunikálunk a világgal, ahogyan jelen vagyunk a világban. ...

Öllerer Ágnes előadása Bukarestben

Öllerer Ágnes előadása Bukarestben

Ifjú Mátyás Király címmel előadást tart Öllerer Ágnes, a bukaresti Ady Endre Elméleti Líceum blockflöte csoportja, valamint a régizene műhely tagjai.

Az előadásra a Bukaresti I. Református Egyházközség Templomában kerül sor 2018. május 29-én 18.00 órai kezdettel.

Az előadás szervezője a KAB Bukaresti Regionális Munkabizottsága és a Calvineum –Bukaresti I. Református Egyházközség Koós Ferenc Köre.

A szervezők szeretettel meghívnak és várnak minden kedves érdeklődőt!

Interjú Tapasztó Leventével

Interjú Tapasztó Leventével
  Az Erdélyi Figyelő Summa című rovata újabb kiadásával jelentkezik, amelyben Tapasztó Levente fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézetének munkatársa beszél munkájáról.   Tapasztó Levente fizikus az MTA Természettudományi Kutatóközpontban alapítandó kutatócsoportjával olyan új fizikai jelenségek feltárását tűzi ki célul, amelyek új alkalmazási lehetőségeket kínálnak az ultragyors és ultra-kisfogyasztású nanoelektronikai eszközök területén. Kutatásainak fókuszpontjában a speciális szerkezetű, mindössze egy atom vastagságú anyagok állnak, amelyeknek nincs térfogatuk, csak felületük. Ebből adódóan számos olyan újszerű jelenség figyelhető meg bennük, amelyre a megszokott 3D anyagokban nincs példa. Az első kétdimenziós kristály a grafén volt, amelynek felfedezését 2010-ben fizikai Nobel-díjjal ismertek el. ...

Interjú Vékás Lajossal, az MTA alelnökével, és Néda Zoltánnal, a KAB elnökével

Interjú Vékás Lajossal, az MTA alelnökével, és Néda Zoltánnal, a KAB elnökével

A Kolozsvári Akadémiai Bizottság (KAB) testületi ülését követően, 2018. április 21-én, szombaton készült interjú dr. Vékás Lajos akadémikussal, a Magyar Tudományos Akadémia alelnökével, aki a KAB testületi ülésén vett részt. Ezt követően Néda Zoltánnal, a Kolozsvári Akadémiai Bizottság elnökével beszélgetett a Kolozsvári Rádió munkatársa, László Tibor.

A két interjú meghallgatható a Kolozsvári Rádió honlapján, itt:

két interjú

A szocialista iparosítás környezeti hatásai és következményei. Négy esettanulmány. Lakatos Artur előadása

A szocialista iparosítás környezeti hatásai és következményei. Négy esettanulmány. Lakatos Artur előadása

A KAB Földrajztudományi és Történettudományi szakbizottságainak rendezésében 2018. május 17-én 17 órától Lakatos Artur történész tart előadást A szocialista iparosítás környezeti hatásai és következményei. Négy esettanulmány címmel.

Az előadás helyszíne a Kolozsvári Akadémiai Bizottság székházának előadóterme (Ion Ghica utca 12. sz.).

Erdélyi kutatókat díjazott az MTA

Erdélyi kutatókat díjazott az MTA
Az Akadémia külső tagjai számára szervezett fórumot a 189. közgyűlés keddi napján tartották. Az eseményen adták át az Arany János-díjakat és -érmeket, amelyekkel az MTA a külhoni magyar kutatók munkásságát ismeri el. A díjátadót követő tudományos előadások után tájékoztató hangzott el a Külső Tagok Státusát Vizsgáló Eseti Bizottság munkájáról. A Külső Tagok Fóruma résztvevőit Lovász László, az MTA elnöke és Kocsis Károly, a Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság elnöke köszöntötte. Az Arany János-érmet 2002-ben, az Arany János-díjat 2004-ben alapította az MTA a nem Magyarországon dolgozó magyar tudósok, kutatók munkájának elismerésére. A díj odaítélésének kritériuma elsősorban a tudományos teljesítményt, az érem emellett a magyar közösségért végzett munkát is honorálja. ...

Magyarok Romániában, 1990–2015 című könyv bemutatója

Magyarok Romániában, 1990–2015 című könyv bemutatója

A KAB Történettudományi Szakbizottság és a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet könyvbemutatót szervez 2018. május 11-én, 17 órától. A Bárdi Nándor és Éger György által szerkesztett Magyarok Romániában, 1990–2015 című kötetet Bakk Miklós és Salat Levente ismerteti. Szerzői: Bárdi Nándor, Fábián Gyula, Horváth István, Kiss Dénes, Kiss Tamás, Magyari Tivadar, Márton János, Papp Z. Attila, Székely István Gergő, Toró Tibor.

Helyszín az Erdélyi Múzeum-Egyesület előadóterme, Jókai/Napoca utca 2–4. szám.

Lovász László elnöki beszámolója az MTA honlapján

Lovász László elnöki beszámolója az MTA honlapján

Olvasható az mta.hu oldalon Lovász László az MTA 189. közgyűlésén elmondott elnöki beszámolója. Többek között a tudomány és a tudományos kutatást végzők felelősségéről, a tudomány módszereinek és eredményeinek a társadalom irányában való kommunikációjáról és népszerűsítéséről, kutatási lehetőségekről beszélt az MTA elnöke. Ajánljuk figyelmükbe.

Arany János-életműdíjat kapott Szilágyi N. Sándor

Arany János-életműdíjat kapott Szilágyi N. Sándor

 

A Magyar Tudományos Akadémia 2018-ban Szilágyi N. Sándornak, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Bölcsésztudományi Kar Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszék ny. egyetemi tanárának adományozta az Arany János-életműdíjat.

A tudós kiemelkedő nyelvtudományi teljesítménye, iskolateremtő munkája, valamint a társadalmi és etnikai konfliktusok csökkentését célzó nyelvészeti és társadalomtudományi munkássága – amellyel sokat tett és tesz a magyar tudomány és a társadalmi közjó szolgálatában – elismeréseként részesült a díjban.

 

Forrás: mta.hu

Kiemelkedő tudományos munkásságok elismerése - díjátadás az Akadémia 189. közgyűlésén

Kiemelkedő tudományos munkásságok elismerése - díjátadás az Akadémia 189. közgyűlésén
  Az utóbbi öt évben elért, kiemelkedő fontosságú kutatási eredmény, szakkönyv, publikáció elismeréseként tizenegy kutató kapott Akadémiai Díjat az MTA 189. közgyűlésén hétfőn. Szintén a közgyűlés nyitóeseményén adták át az Akadémiai Újságírói Díjat, a kereskedelmi-ipari eredményeket elismerő Wahrmann Mór-érmet és a külhoni magyar tudósok teljesítményét honoráló Arany János-életműdíjat. 2018. MÁJUS 7. Akadémiai Díj A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége kiemelkedő tudományos munkássága elismeréseként Akadémiai Díjban részesítette Acsády Lászlót, Balogh Margitot, Debreczeni Attilát, Helyes Zsuzsannát, Károlyi György Zoltánt, Péter Antalt, Pusztai Tamást, Salánki Katalint, Tardos Gábort, Török Ákost és Varga Attilát. A kitüntetéseket Lovász László, az MTA elnöke adta át. ...

Fónagy Zoltán előadása Kolozsváron

Fónagy Zoltán előadása Kolozsváron

A KAB Történettudományi Szakbizottsága rendezésében 2018. május 14-én 17 órától Fónagy Zoltán történész, tudományos főmunkatárs (MTA BTK Történettudományi Intézet), az  MTA BTK Lendület Családtörténeti Kutatócsoport tagja tart előadást A család a 19. századi Magyarországon. Normák és társadalmi gyakorlat címmel.

Az előadás helyszíne: az Erdélyi Múzeum-Egyesület előadóterme, Jókai/Napoca utca 2-4. szám

Tulván Gizella előadása Bukarestben

Tulván Gizella előadása Bukarestben

Magyar dalok a lied világában címmel tart előadást dr. Tulván Gizella egyetemi docens, az MTA külső köztestületének tagja 2018. május 11-én 18.00 órai kezdettel Bukarestben.

Az előadás szervezője a KAB Bukaresti Regionális Munkabizottsága és a Calvineum –Bukaresti I. Református Egyházközség Koós Ferenc Köre.

Közreműködik: Fekete Klára és Vidinova Aneliya.

 

Helyszín: a Bukaresti I. Református Egyházközség tanácsterme.

 

A szervezők szeretettel várják az érdeklődőket.

Tiltakozás

Tiltakozás
    Az 1948-ban magyar tannyelvű intézményként alakult Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (korábban Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Intézet) román többségű szenátusának képviselői 2018. április 18-i ülésükön döntöttek arról, hogy a MOGYE, eddigi státusát, jogi személyiségét megőrizve, bekebelezi a Petru Maior Egyetemet, és Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Műszaki Egyetem (MOGYTM) néven működik tovább. Az összevonással olyan mértékben romlanának az etnikai arányok, hogy a szenátus magyar tagjainak semmilyen beleszólása nem lenne a döntésekbe. A magyar oktatók és diákok érdeke egyértelműen az, hogy fennmaradjon a magyar tagozat, sőt törvény szerinti önállóságát is megkapja. A Kolozsvári Akadémiai Bizottság tiltakozását fejezi ki ezen összevonás ellen, ami hosszú távon az erdélyi magyar orvosképzés további ellehetetlenítését vonja maga után. ...

Interjú Benkő Elek professzorral

Interjú Benkő Elek professzorral

 

 

Az MTA Régészeti Intézetének igazgatójával, Benkő Elek professzorral beszélgetett T. Szabó Csaba 2017. novemberében a Magyar Tudomány Ünnepe konferenciája alkalmával. Benkő Elek Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, az MTA Régészeti Kutatóintézetének igazgatója. A konferencián Történelem a lábunk alatt – új környezettörténeti kutatások Erdélyben címmel tartott előadást. A vele készült interjú a következő linken tekinthető meg:

LINK

A dialógus formái a magyar régiségben (1450–1750). Tudományos konferencia

A dialógus formái a magyar régiségben (1450–1750). Tudományos konferencia
A Babeș–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi karának Magyar Irodalomtudományi Intézete (Res Litteraria Transylvaniae Vetus Iroldalom- és Művelődéstörténeti Műhely), valamint az MTA BTK Irodalomtudományi Intézetének Reneszánsz Osztálya, együttműködve az egyetemek régi magyar irodalom tanszékeivel, a RefoRC nemzetközi konzorciummal, a Kolozsvári Akadémiai Bizottság Irodalomtudományi szakbizottságával 2018. május 3–5. között konferenciát rendez Kolozsvárott A dialógus formái a magyar régiségben (1450–1750) címmel. A dialógus több, mint irodalmi műfaj: a kommunikáció műfajokat összekötő, műfajok fölötti formája. A művészi reprezentáció eszköze és a tudományos megismerés módja (filozófia, teológia), az ismeretek átadásának modellje (pedagógia) és a társadalmi érintkezés praxisa (etika, politika). A monologikus, kinyilatkoztató beszéd- és gondolkodásmód ellentéte, a módszer jegyében fogant modernitás alternatívája. ...

Interjú a KAB elnökével az MTA oldalán

Interjú a KAB elnökével az MTA oldalán

 

Minőségi programokra és a tanárképzésre koncentrálok – interjú készült az MTA Kolozsvári Területi Bizottsága elnökével, amely megtekinthető a Magyar Tudományos Akadémia honlapján, az alábbi linken:

 

LINK

 

19. Kolozsvári Biológus Napok

19. Kolozsvári Biológus Napok
          Program   Péntek, április 13.   08:00     Regisztráció 08:50     Megnyitó   Plenáris előadás – Gerinctelen Állattan előadóterem (SZN), 1. emelet 09:00     Vincze Orsolya: Életmenet jellegek fiziológiai háttere: fajok közti és fajon belüli variancia   Kiselőadások (ülésvezető: Vincze Orsolya) – Gerinctelen Állattan előadóterem (SZN), 1. emelet 10:00     Vincze Ernő, Bókony Veronika, Pipoly Ivett, Seress Gábor, Preiszner Bálint, Papp Sándor, Németh Brigitta, Liker András: Széncinegék emberrel és karvallyal szembeni viselkedése városban és erdőben: általános vagy veszély-specifikus kockázatvállalási viselkedés? 10:15     Fazakas Zsolt, Csiki Zsuzsánna, Markó Bálint: Fertőzött társadalom? ...

Gyászhír

Gyászhír
A Kolozsvári Akadémiai Bizottság szomorúan értesült arról, hogy 2018. április 9-én hosszú szenvedés után elhunyt Gábos Zoltán ny. fizikus professzor, az MTA külső tagja.
 
Nyugodjék békében!

Summa beszélgetéssorozat: interjú Czárán Lóránt földrajzkutatóval

Summa beszélgetéssorozat: interjú Czárán Lóránt földrajzkutatóval
A Summa beszélgetéssorozat 4. részében Czárán Lóránt erdélyi származású nemzetközi hírű földrajzkutatóval beszélgetett Pákai Enikő. Az interjú része a Kolozsvári Akadémiai Bizottság kezdeményezésére elindított sorozatnak, amely keretében a 2017. évi Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából szervezett konferencia meghívottaival készültek interjúk. Czárán Lóránt az Egyesült Nemzetek Szervezete Űrügyi Hivatalának munkatársa, az ENSZ SPIDER programfelelőse. Neve jól ismert a humanitárius, békefenntartó és térinformatikai közösségben, hiszen nemzetközi pályafutása idején az ENSZ munkáját támogatva többször bizonyította elkötelezettségét az innovatív térinformatikai megoldások fejlesztése mellett. ...

Új rendezvénysorozat a Kolozsvári Akadémiai Bizottságnál

Új rendezvénysorozat a Kolozsvári Akadémiai Bizottságnál
    Új rendezvénysorozatot indít a Kolozsvári Akadémiai Bizottság, amely keretében kiemelt tudományos témákról beszélgetnek kutatók, szakemberek. A kerekasztal-beszélgetéseket havi rendszerességgel szervezzük a KAB székházában. Az első kerekasztal-beszélgetés vitaindítóját dr. Paizs Csaba tartja Genetikailag módosított élőlények. Tézisek és antitézisek. Szintézisek? címmel. A beszélgetés...

Női alkotók és nőképek a 20. század eleji erdélyi vizuális kultúrában

Női alkotók és nőképek a 20. század eleji erdélyi vizuális kultúrában
  Műhelykonferencia, 2018. május 31. Helyszín: Sapientia EMTE, Tordai út 4. szám. "A fotográfiában a kamera és az optikai kép fenomenológiájához kötődő képzetek nem állnak távol a maszkulinitás metaforáitól. A fotográfiának van azonban egy másik, az előbbivel megegyező fontosságú eleme: a kép megjelenítése és rögzítése. Ez a funkció időbeli folyamat, és az előhívás,...

Beszámoló A dialógus formái a magyar régiségben című konferenciáról

Beszámoló A dialógus formái a magyar régiségben című konferenciáról
A háromnapos tudományos rendezvény valójában a Reneszánsz-Barokk Kutatócsoport 49. vándorkonferenciája volt, amelyet az idén Kolozsváron szervezett meg a BBTE BTK Magyar Irodalomtudományi Intézetének régi irodalommal foglalkozó kutatócsoportja, a Res Litteraria Transylvaniae Vetus Irodalom- és Művelődéstörténeti Műhely, együttműködve az MTA Irodalomtudományi Intézete Reneszánsz Osztályával, az MTA KAB Irodalomtudományi...

Öllerer Ágnes előadása Bukarestben

Öllerer Ágnes előadása Bukarestben
Ifjú Mátyás Király címmel előadást tart Öllerer Ágnes, a bukaresti Ady Endre Elméleti Líceum blockflöte csoportja, valamint a régizene műhely tagjai. Az előadásra a Bukaresti I. Református Egyházközség Templomában kerül sor 2018. május 29-én 18.00 órai kezdettel. Az előadás szervezője a KAB Bukaresti Regionális Munkabizottsága és a Calvineum –Bukaresti I. Református Egyházközség Koós Ferenc Köre. A...

Interjú Tapasztó Leventével

Interjú Tapasztó Leventével
  Az Erdélyi Figyelő Summa című rovata újabb kiadásával jelentkezik, amelyben Tapasztó Levente fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézetének munkatársa beszél munkájáról.   Tapasztó Levente fizikus az MTA Természettudományi Kutatóközpontban alapítandó kutatócsoportjával olyan új fizikai jelenségek feltárását tűzi ki...

Interjú Vékás Lajossal, az MTA alelnökével, és Néda Zoltánnal, a KAB elnökével

Interjú Vékás Lajossal, az MTA alelnökével, és Néda Zoltánnal, a KAB elnökével
A Kolozsvári Akadémiai Bizottság (KAB) testületi ülését követően, 2018. április 21-én, szombaton készült interjú dr. Vékás Lajos akadémikussal, a Magyar Tudományos Akadémia alelnökével, aki a KAB testületi ülésén vett részt. Ezt követően Néda Zoltánnal, a Kolozsvári Akadémiai Bizottság elnökével beszélgetett a Kolozsvári Rádió munkatársa, László Tibor. A két interjú...

A szocialista iparosítás környezeti hatásai és következményei. Négy esettanulmány. Lakatos Artur előadása

A szocialista iparosítás környezeti hatásai és következményei. Négy esettanulmány. Lakatos Artur előadása
A KAB Földrajztudományi és Történettudományi szakbizottságainak rendezésében 2018. május 17-én 17 órától Lakatos Artur történész tart előadást A szocialista iparosítás környezeti hatásai és következményei. Négy esettanulmány címmel. Az előadás helyszíne a Kolozsvári Akadémiai Bizottság székházának előadóterme (Ion Ghica utca 12. sz.).

Erdélyi kutatókat díjazott az MTA

Erdélyi kutatókat díjazott az MTA
Az Akadémia külső tagjai számára szervezett fórumot a 189. közgyűlés keddi napján tartották. Az eseményen adták át az Arany János-díjakat és -érmeket, amelyekkel az MTA a külhoni magyar kutatók munkásságát ismeri el. A díjátadót követő tudományos előadások után tájékoztató hangzott el a Külső Tagok Státusát Vizsgáló Eseti Bizottság munkájáról. A Külső Tagok...

Magyarok Romániában, 1990–2015 című könyv bemutatója

Magyarok Romániában, 1990–2015 című könyv bemutatója
A KAB Történettudományi Szakbizottság és a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet könyvbemutatót szervez 2018. május 11-én, 17 órától. A Bárdi Nándor és Éger György által szerkesztett Magyarok Romániában, 1990–2015 című kötetet Bakk Miklós és Salat Levente ismerteti. Szerzői: Bárdi Nándor, Fábián Gyula, Horváth István, Kiss Dénes, Kiss Tamás, Magyari Tivadar, Márton János, Papp Z. Attila,...

Lovász László elnöki beszámolója az MTA honlapján

Lovász László elnöki beszámolója az MTA honlapján
Olvasható az mta.hu oldalon Lovász László az MTA 189. közgyűlésén elmondott elnöki beszámolója. Többek között a tudomány és a tudományos kutatást végzők felelősségéről, a tudomány módszereinek és eredményeinek a társadalom irányában való kommunikációjáról és népszerűsítéséről, kutatási lehetőségekről beszélt az MTA elnöke. Ajánljuk...